Tuesday, December 11, 2012

Shrimp Cappellini Aglio Olio

Fuh...tajuk...tak ingat Bahasa Melayu, eh? ... but the fact is, it's not a Melayu recipe pun. I simply love pasta...but that definitely doesn't mean I don't love Malay food, mind you! I have low tolerance towards rice, I can't seem to digest and break down the sugar from rice as I am diabetic.  Somehow, when I eat pasta or wholemeal bread, my blood sugar is more within control (plus the exercise, of course!)

Anyway, bagi yang tak biasa mendengar nama makanan ni, it simply means spaghetti yang dimasak dengan olive oil dan bawang putih dan diletak udang.  Cappellini is also called Angel Hair pasta di sini. Angel Hair pasta tu pula, adalah spaghetti yang halus2 macam mihun kasar rupanya setelah dimasak.  At My Elysium, my youngest brother who lives with me doesn't like "mihun" and he loves "mee kuning" and he likes "pasta" while I like "mihun" and DON'T like "mee kuning" and love "pasta".  So the only overlapping interest in the noodle liking between us is "PASTA".  We both like any kind of pasta, and for this particular recipe I choose cappellini or angel hair because it is quick to produce.  Macam tag line Maggi dulu... fast to cook, good to eat...or rather, "cepat dimasak, sedap dimakan".  So is this particular recipe, the only thing is it doesn't take as quick as 2 minutes to prepare, but you can definitely have it done in less than 15-20 minutes.

So much of tale-telling, let me share with you this simple recipe. I'm putting "Angel Hair" as it is probably more familiar for most of us, instead of "Cappellini"...and this recipe serves 3-4 person.  Kalau yang "big-eater" mungkin cukup untuk 2 orang sahaja, saya rasa.


Shrimp Angel Hair Aglio Olio

Haaa....siap dengan kadar agak segera.

Bahan2 yang mudah, memasaknya pun amat mudah.


Bahan2:
2     genggam sederhana pasta Angel Hair
3     ulas bawang putih
20   ekor udang yang telah dibersihkan (buang urat hitam yang penuh dengan pasir tu, kalau omputih kata "devein" the shrimp)
Extra Virgin Olive Oil (EVOO) secukupnya
Salt & Pepper
Dried Basil leaves (takde pun boleh juga)
Hirisan daun sup atau daun celery


Cara menyediakannya:
1.     Masukkan air ke dalam periuk untuk mencelur pasta. Panaskan sehingga air mendidih.  Separuh jalan sebelum air mendidih, masukkan garam kasar lebih kurang 2 sudu makan.  Bila air telah mendidih, masukkan pasta Angel Hair ke dalam air yang mendidih tersebut dan kacau2 sedikit dalam 2 minit, kemudian padan api. Tak perlu menutup periuk.

2.     Panaskan kuali anda (saya suka guna frying pan besar), masukkan EVOO dalam 3 sudu makan, kemudian masukkan bawang putih, kacau2 sedikit (jgn sampai hangit!) kemudian terus masukkan udang,  kacau2 sedikit, dan sendukkan dalam setengah cawan air rebusan pasta tadi ke dalam kuali. Masukkan black pepper (yang kasar lebih sedap) ikut banyak mana yang anda suka, masukkan juga dried basil (kalau ada), dan dengan segera masukkan pasta yang dicelur tadi ke dalam kuali dan gaul2 sehingga rata. Sesudah mesra, padamkan api dan hidangkan. Tabur hirisan daun sup/ celery ke atas pasta.  Bagi yang sukakan rasa EVOO, boleh drizzle sedikit lagi ke atas pasta yang dihidangkan. Selamat mencuba!


* Nota:
Proses memasak udang di dalam kuali tidak mengambil masa yang lama, dalam lebih kurang 3-4 minit sahaja.  Pasta akan menjadi seelok2 baik saja kekenyalannya untuk dimasukkan ke dalam kuali.  Akan tetapi, jika anda rasa mungkin anda akan mengambil masa yang lebih dari 3-4 minit untuk menumis bawang putih dan udang, eloklah anda keluarkan dulu pasta yang telah dicelur dalam air mendidih yang telah dimatikan api dapurnya setelah 3 minit dan bilas dengan air sejuk supaya tidak menjadi terlalu kembang. Jangan lupa, air rebusan pasta itu jangan dibuang kerana akan digunakan dalam masakan dan tidak perlu lagi menambah garam sebab telah diletak semasa mencelur pasta.  Angel Hair pasta memang cepat masak, jadi tak perlu celur terlalu lama.

Reconstructed Pasta Sauce

Okay, since I'm on the blog and just finished sharing my tomato soup recipe, I would also like to share another recipe which was made from the reconstruction of the tomato soup.  Without further ado, let's look at the the recipe.  First thing first, please refer to the my tomato soup recipe which I posted previously.

So, terpaksa juga la anda pergi tengok recipe sup tomato tu kan...now, untuk menjadikannya  pasta sos...anda perlu olah kembali dengan menambah beberapa bahan. Mari kita lihat bagaimana sup tomato bertukar menjadi pasta sauce.

Bahan2 yang diperlukan:

Baki sup tomato yang telah disediakan
2    sudu makan cream cheese atau seberapa banyak yang anda rasa perlu, masukkan lebih dari 2 sudu makan, mungkin 3-5 sudu makan bergantung kepada kuantiti sup tomato)
1    sudu teh dried mixed herbs (yang biasa digunakan untuk membuat sos pasta)
1/2 tin tomato paste
4    sudu makan sos tomato

Cara menyediakan:
1.     Panaskan sup tomato, tambahkan semua bahan2 lain, dan biarkan cream cheese cair di dalam sos pasta serta biarkan ianya memekat.  Setelah siap, boleh dimakan dengan pasta pilihan anda serta ditaburkan daun sup/celery yang dihiris halus dan ditambah dengan cream cheese yang dipotong dadu kecil atau dihancur2kan ke atas pasta yang sudah dituang sos nya.

*Nota:
Jika anda mahu terus membuat sos pasta, ikut sahaja recipe sup tomato yang telah saya post sebelum ini, dan ditambahkan dengan bahan tambahan seperti cream cheese (atau apa2 jenis cheese yang anda suka), dried mixed herbs, sos tomato dan tomato paste.Jangan lupa, kurangkan sedikit sukatan stok ayam supaya tidak menjadi sup pula :-)

Pasta Sauce

Macaroni pasta and home made sauce

Yummyyy!!!

Home Made Tomato Soup

Saya suka juga makan sup tomato, kalau dulu2 waktu belum pandai memasak saya suka sangat makan sup tomato dalam tin.  Tapi bila dah boleh masak sendiri, saya tak suka pula yang dalam tin sebab saya rasa harganya mahal bagi kandungan satu tin dan merasakan bahan2nya tidak la fresh seperti mana bila kita membuatnya sendiri.  Hari ini saya share sup tomato versi saya sendiri, dan harap anda semua suka.  Saya lebih suka makan dengan isinya yang chunky, tetapi bagi yang suka texture halus seperti sup, boleh juga dikisar di dalam blender untuk menjadikannya betul2 liquid.  Akan tetapi, perlu saya ingatkan kawan2 semua kalau sup ini dibiarkan dalam bentuk chunky, kalau tak habis, kita boleh jadikan ia kuah untuk pasta dengan sedikit olahan.  Untuk resipi sos pasta daripada sup tomato veri saya ini, sila follow recipe2 yang seterusnya selepas ini.  Harap sabar menanti ya... saya ni kadang2 tak berapa banyak masa nak update blog saya yang serba kekurangan ini.
Tomato Soup
saya lebih suka makan sup tomato ini dengan macaroni krn ia mengenyangkan


Pandangan lebih dekat...



Bahan2 persediaan:

A.   Chicken Stock
Tulang2 ayam 
2     keping ayam bahagian  "keel"
1/2  batang carrot dipotong bulat2 dengan tebal
1     batang celery dipotong tebal
1     biji bawang besar bersaiz sederhana, dibelah empat
3-4  keping hirisan halia
 4-5  biji lada hitam

Cara menyediakan chicken stock:
Masukkan ke semua bahan2 di dalam periuk, masukkan air sehingga menutupi bahagian ayam yang hendak direbus, letakkan sedikit garam dan renehkan dengan api sederhana sehingga masak.  Bahagian keel pula, sebaik dagingnya sudah masak, keluarkan dari periuk dan ketepikan.  Setelah sejuk, carik2 (siat2) daging ayam keel tersebut untuk dimasukkan ke dalam sup tomato yang akan disediakan nanti. Manakala stok ayam dibiarkan mereneh sehingga carrot, celery, bawang menjadi lembut.
 
B.    Sup Tomato
1     biji bawang besar, dipotong dadu
2     batang celery dihiris dalam 1/2 inci tebal
1     batang carrot
1     biji yellow bell pepper, dipotong dadu
1     tin whole peeled tomato, dipotong dadu (ada juga dijual yang telah didadu)
1     tin kecil tomato paste
2-3  tangkai daun rosemary segar (tiada pun tak mengapa)
1     helai bay leaf kering
3     daun sup/bahagian daun celery untuk hiasan

Cara memasak:
1.    Panaskan periuk, masukkan extra virgin olive oil (EVOO) dan tumis carrot, kemudian celery, bawang besar, yellow bell pepper. Kacau2 dalam 2-3 minit.
2.    Masukkan  tomato dalam tin yang telah didadu, tomato paste, kacau2 hingga sebati.
3.    Masukkan daun rosemary dan bay leaf
4.    Tuangkan lebih kurang 3 cawan stok ayam yang telah disediakan tadi. Boleh letak kurang kalau suka pekat, atau lebih kalau suka berkuah.
5.    Masukkan isi ayam yang telah dicarik2 tadi.
6.    Letakkan garam dan black pepper secukupnya.  Siap untuk dihidangkan.
7.    Hiaskan dengan daun sup/celery yang telah dihiris halus.

*    Nota:
Kalau anda suka texture halus pada sup, anda boleh blend sup tomato yang belum diletak isi ayam yang dicarik2, kemudian bila hendak dihidangkan boleh lah dihiasi dengan isi ayam yang telah dicarik dan ditabur daun sup/celery.  Saya lebih suka sup dalam keadaan asalnya sebab jika tidak habis, ianya boleh diolah semula menjadi pasta sauce...terpulang kepada selera masing2.



Wednesday, December 5, 2012

Healthy Drink for the Diabetics

Assalamu'alaikum my dear friends. Again, I seem to be neglecting my blog due to busy-ness. Not that I don't have the time to write, but when the free time comes my only desire is to rest.  Yes, rest is something I'm deprived of lately.  Anyway, this particular recipe I'm posting in a while is something I want to share with those who are concerned about their health, particularly the blood sugar.

This healthy recipe has successfully reduced my blood sugar upon consumption.  Well, it works for me but I can't guarantee that it will also work for you.  So by all means, give it a try and check your blood sugar after a few times taking the drink. If your blood sugar reading reduces, maybe you can take the drink on a consistent basis. The ingredients to prepare the drink are easy to find and not too expensive. Let's have a look at the ingredients and how to make the drink. 

Owh, before I completely forget, take the drink twice a day; once in the morning and night time, before you go to bed.  Please do not keep the drink for more than 18 hours as they will not be as fresh as it should be.  I must say, when I first heard of the green apple curry leaf drink, I wasn't too keen to drink it, but because I am always up to trying new things, I drank it when my mom prepared it for dad and I like it. Do give it a try, but if you don't like it after trying, then you can always go for other healthy drinks. One thing for sure it is not bitter and it definitely does not taste like "curry" :-)







Ingredients
2       green apples (medium size)
10     stems of curry leaves (only the leaves)
1/2    cup of cold water (air masak, ya)


Preparation method
1.     Core the apples, cut into small pieces
2.     Put apples, curry leaves and water into a blend, blend well
3.     Strain the blended drink twice, squeezing all the juice out
4.     Best consumed rightaway, or store in a covered container.
5.     Only good for the day it is processed.



Tuesday, November 20, 2012

Gravy for mashed potatoes

Here is a very simple and easy to make recipe I would like to share today.  You can make your own mashed potatoes, and I think most of you know how to make it, if you don't then please request and I shall share the next time I'm around on the blog.

I haven't got many photos of the gravy, but I think the ones I'll publish will suffice...just for you to have an idea of how it should look like.


Gravy for mashed potatoes

Nice as gravy for mashed potatoes...so yummy!

The gravy by itself...tasty.



Ingredients:

2  tbsp       butter
2  tbsp       flour
1  medium  onion, quartered and sliced fairly thin or diced small
1 cup          milk (or more if required)
1/2             chicken cube
1  tbsp        brown sauce powder (can be omitted if not available at your pantry)
salt & pepper (quantity as required)


Method:

1.    Heat your pan/pot on medium and melt butter and sweat the thinly sliced/diced onion in and add 2 tablespoons of flour, making sure you whisk the mixture to avoid lumps. Keep whisking for about a minute or so, do not let your flour burn, then add in milk and whisk again. Add in chicken cube, brown sauce powder and pepper, and taste for salt content.  Brown sauce already contain sodium, so you might want to taste before you add in more salt. Keep stirring the sauce until it thickens.  The thickness of sauce depends on your preference.  If it's too thick, then add in more milk. This process takes the most about 10 minutes to finish. How much salt and pepper to put in is also up to your own preference.

2.     Once the sauce is thick, put it away from the heat and it is ready to serve.

Monday, October 8, 2012

Spiced Yoghurt Beef

Tengahari tadi saya rasa berselera nak makan pula. Almaklumlah dah semakin sembuh...saya malas nak type berjela2, jadi teruslah saya kongsi recipe masakan ini.


Spiced Yoghurt Beef

saya suka berkuah...kalau anda suka pekat, kurangkan sukatan air.




Bahan-bahan (untuk 2 orang makan)

Daging yang telah direbus (bersama air rebusannya)
1 senduk          cili boh
1/2 sudu teh     serbuk ketumbar
1/2 sudu teh     serbuk jintan putih
1/2 sudu teh     serbuk jintan manis
2 sudu makan   plain yoghurt
2 sudu makan   sos tomato
1 sudu teh        brown sugar
6 keping          dried apricot dihiris kasar2
3 keping          halia, dihiris pula halus2
1 batang          cili hijau dihiris tebal
1 batang          cili merah dihiris tebal
 1 biji                bawang besar dihiris tebal
Sedikit garam  untuk rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Daun ketumbar untuk hiasan


Cara memasak
1.      Panaskan periuk, masukkan sedikit masak, tumis cili boh, bila sudah terbit minyak, masukkan hirisan halia, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis. Kacau2 sedikit, kemudian masukkan brown sugar, dan akhirnya masukkan daging yang telah direbus bersama air rebusan. Letak air sebanyak mana yang anda kehendaki menjadi kuah. Kalau suka pekat jangan letak terlalu banyak.

2.     Kacau2 lagi dan letak plain yoghurt dan sos tomato, kemudian masukkan hirisan buah apricot kering dan rasa samada perlu ditambah dengan garam atau tidak. Jika perlu ditambah gula, letak sedikit lagi brown sugar. Kacau2 supaya semua bahan sebati menjadi kuah.

3.     Biar mendidih, kemudian kecilkan api dan masukkan hirisan tebal bawang dan cili hijau serta cili merah yang dihiris tebal juga. Bila minyak sudah terbit, padam api dan ia sudah sedia untuk dihidangkan. Hias dengan daun ketumbar.

Jika anda suka pedas, tumis lebih cili boh umtuk menghasilkan lauk yang lebih pedas dan pekat. Lauk ini sedap dimakan dengan nasi putih atau nasi bertumis seperti nasi minyak atau nasi tomato. Selamat mencuba, kawan2  :-)

Potato Salad

Dah seminggu saya kena flu...sekarang ni baru jer nak recover...tapi belum lagi 100%. Seminggu sakit bermakna seminggu juga lah tekak tak berselera nak makan. Minggu ini, alhamdulillah, saya rasa bertambah baik. Insya'Allah dalam beberapa hari lagi sembut lah... except for my cough yang mmg kalau dah kena, susah yang amat nak baik.  Dua malam lepas (Saturday night) waktu tengah malam pula perut saya berkeroncong minta diisi.  Tak boleh tahan kelaparan saya pun ke dapur mencari apa yang boleh dimakan dengan kadar segera.  Memang banyak la makanan yang boleh dimakan tanpa bersusah payah tapi agaknya pada malam itu tekak saya terasa nak makan sesuatu yang tangan ni buat....saya tiba2 terfikir akan potato salad.  Saya meninjau bahan2 yang boleh dijadikan dressing untuk salad kentang ni.. ternampak pula sebotol mustard yang saya beli tak berapa lama dulu yang masih belum lagi digunakan.  Saya hanya mencuba, dan tekak ni boleh terima...mana la tau kot2 you all pun suka...cuba jer la ya. Kalau tak suka, tak yah la buat lagi. Cuba recipe saya yang lain pula.


Potato Salad


Dressing masih belum diserap habis oleh kentang, sb tu nampak macam sup.












Bahan-bahannya:

4 biji    ubi kentang yang sederhana besar
2 ulas   bawang putih
sedikit garam


Salad dressing:

2 sudu makan   mustard
2 sudu makan   low fat plain yoghurt
1 sudu makan   madu
4 sudu makan   EVOO (Extra Virgin Olive Oil)
1/2 sudu teh     coarse black pepper
1/4 sudu teh     garam
1 sudu teh        brown sugar
1/4 sudu teh     cayenne pepper (dimasukkan akhir sekali)
hirisan parsley (kalau suka)

* bahan asas salad dressing ini adalah mustard dan yoghurt. Bahan2 lain boleh lah anda ubahsuai sukatannya mengikut selera anda sendiri.  Sukatan yang saya beri adalah anggaran sahaja sebab saya pun tak ingat sangat sukatan sebenar.  So kalau suka manis, tambah madu atau sugar brown, kalau suka masam tambah perahan lemon.



Cara memasak:

1.     Potong dadu kentang dalam size yang mudah dimakan dan cepat masak, ketuk bawang putih; masukkan semuanya ke dalam periuk, masukkan air dan rebus kentang sehingga empuk. Toskan.

2.     Campurkan bahan2 dressing dalam sebuah mangkuk dan curah ke atas kentang yang telah direbus dan ditoskan serta gaulkan ketika kentang rebus sedang panas.

3.     Taburkan sedikit cayenne pepper dan hirisan daun parsley di atas salad kentang dan sedia untuk dihidangkan.