Monday, October 8, 2012

Spiced Yoghurt Beef

Tengahari tadi saya rasa berselera nak makan pula. Almaklumlah dah semakin sembuh...saya malas nak type berjela2, jadi teruslah saya kongsi recipe masakan ini.


Spiced Yoghurt Beef

saya suka berkuah...kalau anda suka pekat, kurangkan sukatan air.




Bahan-bahan (untuk 2 orang makan)

Daging yang telah direbus (bersama air rebusannya)
1 senduk          cili boh
1/2 sudu teh     serbuk ketumbar
1/2 sudu teh     serbuk jintan putih
1/2 sudu teh     serbuk jintan manis
2 sudu makan   plain yoghurt
2 sudu makan   sos tomato
1 sudu teh        brown sugar
6 keping          dried apricot dihiris kasar2
3 keping          halia, dihiris pula halus2
1 batang          cili hijau dihiris tebal
1 batang          cili merah dihiris tebal
 1 biji                bawang besar dihiris tebal
Sedikit garam  untuk rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Daun ketumbar untuk hiasan


Cara memasak
1.      Panaskan periuk, masukkan sedikit masak, tumis cili boh, bila sudah terbit minyak, masukkan hirisan halia, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis. Kacau2 sedikit, kemudian masukkan brown sugar, dan akhirnya masukkan daging yang telah direbus bersama air rebusan. Letak air sebanyak mana yang anda kehendaki menjadi kuah. Kalau suka pekat jangan letak terlalu banyak.

2.     Kacau2 lagi dan letak plain yoghurt dan sos tomato, kemudian masukkan hirisan buah apricot kering dan rasa samada perlu ditambah dengan garam atau tidak. Jika perlu ditambah gula, letak sedikit lagi brown sugar. Kacau2 supaya semua bahan sebati menjadi kuah.

3.     Biar mendidih, kemudian kecilkan api dan masukkan hirisan tebal bawang dan cili hijau serta cili merah yang dihiris tebal juga. Bila minyak sudah terbit, padam api dan ia sudah sedia untuk dihidangkan. Hias dengan daun ketumbar.

Jika anda suka pedas, tumis lebih cili boh umtuk menghasilkan lauk yang lebih pedas dan pekat. Lauk ini sedap dimakan dengan nasi putih atau nasi bertumis seperti nasi minyak atau nasi tomato. Selamat mencuba, kawan2  :-)

No comments:

Post a Comment