Monday, October 8, 2012

Potato Salad

Dah seminggu saya kena flu...sekarang ni baru jer nak recover...tapi belum lagi 100%. Seminggu sakit bermakna seminggu juga lah tekak tak berselera nak makan. Minggu ini, alhamdulillah, saya rasa bertambah baik. Insya'Allah dalam beberapa hari lagi sembut lah... except for my cough yang mmg kalau dah kena, susah yang amat nak baik.  Dua malam lepas (Saturday night) waktu tengah malam pula perut saya berkeroncong minta diisi.  Tak boleh tahan kelaparan saya pun ke dapur mencari apa yang boleh dimakan dengan kadar segera.  Memang banyak la makanan yang boleh dimakan tanpa bersusah payah tapi agaknya pada malam itu tekak saya terasa nak makan sesuatu yang tangan ni buat....saya tiba2 terfikir akan potato salad.  Saya meninjau bahan2 yang boleh dijadikan dressing untuk salad kentang ni.. ternampak pula sebotol mustard yang saya beli tak berapa lama dulu yang masih belum lagi digunakan.  Saya hanya mencuba, dan tekak ni boleh terima...mana la tau kot2 you all pun suka...cuba jer la ya. Kalau tak suka, tak yah la buat lagi. Cuba recipe saya yang lain pula.


Potato Salad


Dressing masih belum diserap habis oleh kentang, sb tu nampak macam sup.












Bahan-bahannya:

4 biji    ubi kentang yang sederhana besar
2 ulas   bawang putih
sedikit garam


Salad dressing:

2 sudu makan   mustard
2 sudu makan   low fat plain yoghurt
1 sudu makan   madu
4 sudu makan   EVOO (Extra Virgin Olive Oil)
1/2 sudu teh     coarse black pepper
1/4 sudu teh     garam
1 sudu teh        brown sugar
1/4 sudu teh     cayenne pepper (dimasukkan akhir sekali)
hirisan parsley (kalau suka)

* bahan asas salad dressing ini adalah mustard dan yoghurt. Bahan2 lain boleh lah anda ubahsuai sukatannya mengikut selera anda sendiri.  Sukatan yang saya beri adalah anggaran sahaja sebab saya pun tak ingat sangat sukatan sebenar.  So kalau suka manis, tambah madu atau sugar brown, kalau suka masam tambah perahan lemon.



Cara memasak:

1.     Potong dadu kentang dalam size yang mudah dimakan dan cepat masak, ketuk bawang putih; masukkan semuanya ke dalam periuk, masukkan air dan rebus kentang sehingga empuk. Toskan.

2.     Campurkan bahan2 dressing dalam sebuah mangkuk dan curah ke atas kentang yang telah direbus dan ditoskan serta gaulkan ketika kentang rebus sedang panas.

3.     Taburkan sedikit cayenne pepper dan hirisan daun parsley di atas salad kentang dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment