Saya sedang dalam diet yang rendah kalori, jadi saya tahu mmg chapati lebih rendah kalori dan dari nasi dan sangat mengenyangkan. Doctor peribadi saya pun kata chapati lebih bagus dari nasi untuk diet yang low-carb dan low-calories. Saya copy & paste kan nutrition fact dalam sekeping chapati untuk anda lihat:
Nutrition Facts | |||||
Serving Size 1 piece (40g) | |||||
Amount Per Serving | |||||
Calories from Fat 30 Calories 120 | |||||
% Daily Values* | |||||
Total Fat 3g | 5% | ||||
Saturated Fat 2g | 10% | ||||
Trans Fat 0g | |||||
Cholesterol 0mg | 0% | ||||
Sodium 70mg | 3% | ||||
Total Carbohydrate 19g | 6% | ||||
Dietary Fiber 0g | 0% | ||||
Sugars 1g | |||||
Protein 3g | |||||
| |||||
| |||||
|
BERBANDING nasi yang biasa kita makan:
Nutrition Facts | |||||
Serving Size 1 cup | |||||
Amount Per Serving | |||||
Calories from Fat 3 Calories 242 | |||||
% Daily Values* | |||||
Total Fat 0.35g | 1% | ||||
Saturated Fat 0.095g | 0% | ||||
Polyunsaturated Fat 0.093g | |||||
Monounsaturated Fat 0.108g | |||||
Cholesterol 0mg | 0% | ||||
Sodium 0mg | 0% | ||||
Potassium 48mg | |||||
Total Carbohydrate 53.44g | 18% | ||||
Dietary Fiber - | |||||
Sugars - | |||||
Protein 4.39g | |||||
| |||||
| |||||
|
Pagi ini mood saya pun agak bagus, hati pun sudah melonjak nak buat chapati sendiri. Saya nak share recipe nya dengan kawan2. Recipe ini sesuai untuk makan 2 orang, sebab bole dapat 4 keping. Ianya sangat mudah untuk disediakan, cuma perlu luangkan masa untuk simpan dough sekurang2nya setengah jam sebelum dicanai.
Home made chapati
Chapati saya agak bulat! Yeay!! |
My breakfast for today - chapati cicah kuah asam pedas dan kopi habbatus sauda |
Bahan-bahan
1 cup tepung atta
1/2 tsp garam
1/3 cup air suam (mungkin 1-2 sudu makan lebih bila diuli nanti
1 tbsp minyak masak
Sedikit miyak ghee
Cara membuat
1. Gaulkan tepung atta dan garam, masukkan minyak masak dan air serta uli. Untuk meleraikan dari jari2, mungkin perlukan satu sudu makan tepung atta lagi. Jika adunan agak keras tambahkan satu atau dua sudu makan air.
2. Setelah diuli, tutup dengan tuala dan biarkan dough untuk sekurang2nya setengah jam.
3. Setelah setengah jam, bahagikan dough kepada 4 bahagian, bulat2kan, celupkan ke dalam tepung atta untuk mengelakkan dari melekat bila dicanai. Canaikan bentuk bulat dan terus masukkan ke dalam frying pan yang panas (api jangan terlalu besar). Terbalikkan bila bahagian bawah sudah masak. Chapati tidak mengambil masa yang lama untuk masak. Terus masak setiap satu keping yang telah dicanai, kalau dibiar lama atas papan penggolek, akan melekat, sebab adunan ini sangat lembut.
4. Bila kedua-dua belah sudah masak, sapukan sedikit minyak ghee untuk mengekalkan kelembutan chapati anda. Sapukan ghee sebaik diangkat supaya terus serap ke dalamnya dan jangan terlalu banyak pula.
Bagi sesiapa yang rajin nak buat chapati sendiri, silalah mencuba recipe saya ini. Sangat mudah nak dibuat tetapi selalunya bagi orang yang tak biasa membuat, ia takkan bulat. Keep practising :-) Atau shortcutnya, bila dah canai, guna tutup periuk sebagai acuan berbentuk bulat...tapi itu method mengelat la kan?
No comments:
Post a Comment