Curried Butter Prawn
Bahan-bahannya (untuk 2 orang makan):
2 cawan udang hidup yang besar atau sederhana besar
3 biji bawang merah dicincang
2 biji bawang putih dicincang
3-4 keping hirisan halia
2 sudu makan butter
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan cili boh
1 tangkai daun kari
1/2 cawan air
1/3 cawan susu cair
3 sudu makan Sapphire Sauce
1 keping asam gelugur (jika suka masam)
sedikit garam
Cara memasak:
1. Udang dibersihkan, saya lebih suka biarkan kulitnya sebab lebih manis rasanya nanti.
2. Panaskan periuk, masukkan 1 sudu makan butter dan 1 sudu makan minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia, setelah naik baunya masukkan daun kari. Kemudian masukkan serbuk kari dan cili boh. Kacau2 sedikit.
3. Masukkan udang, setengah cawan air dan sepertiga cawan susu cair. Letakkan garam, Sapphire sauce dan asam gelugur. Akhir sekali, masukkan 1 sudu makan butter ke dalam kuah. Apabila udang telah masak dan terbit minyak, matikan api. Lauk udang telah pun sedia untuk dihidangkan.
*Nota:
Udang tidak mengambil masa yang terlalu lama untuk dimasak. Saya rasa tidak lebih dari 10 minit untuk menyediakan masakan ini.
No comments:
Post a Comment