Teh Tarik Hokkaido Cake
texture yang sangat lembut dan rasanya tidak terlalu manis |
warnanya pun macam teh tarik sket2... |
Bahan2nya:
6 biji telur dipisahkan putih dan kuning nya, hendaklah pada suhu bilik
100 gm gula halus (kalau anda kuat manis, boleh tambah dalam 25gm-30gm lagi
85 gm tepung gandum
65 gm mentega dicairkan kemudian dibiarkan sejuk pada suhu bilik
1/4 tsp garam
1 paket teh tarik segera samada brand Boh atau Lipton
Cara membuatnya:
1. Pukul kuning telur dalam mangkuk sehingga menjadi agak pekat. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama garam hingga separuh kembang, kemudian letakkan gula sedikit demi sedikit sambil memukulnya sehingga kembang, tak perlu sehingga menjadi meringue (kalau dah jd meringue, bila terbalikkan mangkuk, meringue takkan tumpah)
3. Masukkan kuning telur yang telah dipukul lebih awal, pukul adunan sehingga rata.
4. Ayakkan tepung yang dicampur dengan serbuk teh tarik ke dalam adunan dan kacau dengan spatula sehingga sebati tapi jangan terlalu banyak kali supaya volume putih telur tidak mengempis.
5. Akhir sekali masukkan mentega yang telah dicairkan dan kacau perlahan2 hingga sebati.
6. Bakar di dalam muffin tin yang telah dilapiskan dengan cawan kertas dalam oven pada suhu 180C selama lebih kurang 20-25 minit.
7. Setelah kek masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk. Siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment