Friday, May 11, 2012

Cheese Cake (no-bake)

I LOVE cheese cake! ... but I also know it's FULL of cholesterol and calories.  One slice of cheese cake is equivalent to 400 calories or 2 bowls of rice. But hey, this is how I deal with it...eat and burn out the calories.  Boleh la makan, bukan tak boleh...but please exercise and burn out the calories the next day.  I'm sharing with you the no back cheese cake, it's a simple one, anybody can make it. However I will not be held responsible for the calories you consume by eating the cake, ya!

Okay, this is is a super simple cheese cake, so let's check out the recipe.


Cheese Cake


Gunakan loyang springform yg boleh dibuka tepinya


Hiaskan dengan strawberry filling 



makan sambil ber FB...yeeehaaaaaaa!


Ingredients:

A. Crust
35 pairs    Oreo cookies (buang cream di tengah nya) crushed finely
1/3 - 1/2   buku butter dicairkan

B. Cheese cake
1    kg       cream cheese (Philadelphia Cream Cheese for the best taste)
3/4  cup    castor sugar (boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa sendiri)
1 biji         lemon (ambil parutan kulitnya sahaja)
200 ml      whippping cream (1 kotak kecil)
Strawberry fruit filling (ada dijual di kedai bahan2 membuat kek)
Springform baking tin (lihat gambar nanti)


Cara membuatnya:
1.     Cream cheese dan whipping cream hendaklah digunakan pada suhu bilik

2.     Hancurkan biskut oreo menggunakan food processor, kemudian digaul dengan butter yang telah dicairkan.  Letakkan campuran itu pada dasar loyang springform yang telah dialas dengan plastic supaya mudah dikeluarkan nanti.  Tekan dan ratakan.  Kemudian letak loyang dalam peti ais, sambil itu boleh lah sediakan adunan cheese cake pula.

3.     Cream cheese dicampur dengan lemon zest dan castor sugar dan putar dengan mixer sehingga lembut.

4.     Putar whipping cream dalam 7 minit, kemudian campurkan dengan cream cheese tadi dan diputar sekali lagi.

5.     Tuang separuh cream chese yang telah diputar tadi ke dalam loyang berisi pie crust yang telah disejukkan.  Kemudian tuangkan sedikir strawberry fruit filling (jangan terlalu banyak) dan gunakan chopstick dan lakar sedikit corak (tujuannya hanya untuk "marbling" cheese dengan fruit filling tersebut), kemudian tuangkan baki adunan cream cheese dan ratakan di atasnya.

6.     Sejukkan cheese cake tadi di dalam peti ais selama 24 jam (seeloknya) baru dikeluarkan dari springform baking tin dan dialih ke pinggan hidang kek anda.  Kek ini perlu disimpan sejuk, kalau lama2 di di suhu bilik nanti lembik.  Kek ini boleh disimpan dalam 5 hari di dalam peti ais.

7.     Hidangkan dengan menuang strawberry fruit filling di atasnya.


Selamat mencuba!

2 comments: