Carrot cake selalu dipadankan dengan walnut for the crunch, but because walnut is rather expensive and I'm not really in the mood and in good health to go out, I deciced to use almond slivers instead. Please don't forget to toast/roast the almond slivers and chop before using them.
Here's my humble "campak2" recipe for the cake:
Carrot Almond Cup Cake
Decorate ikut creativity masing2. Saya guna cream cheese frosting dan tabur grated carrot |
Sesuai untuk minum petang atau bila2 terasa nak makan carrot cake |
ini rupa di dalam nya... |
Bahan2nya:
Bahan A (mix all)
125g tepung gandum (sift 2x)
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp nutmeg powder (actually, slightly less than 1/4 tsp)
Bahan B
125g butter (room temperature)
100g brown sugar (white granulated sugar, if you prefer)
2 eggs (room temperature)
Bahan2 lain
50 ml milk
80g grated carrot (squeeze half the juice out) kalau suka carrot, maybe 100g tu masih okay
50g chopped roasted almond
Cara2 membuatnya:
Sebelum apa2, sila lah preheat oven to 180C dan spray muffin tin dengan vegetable spray or sapu je dengan butter kalau guna non-stick muffin tin.
1. Pukul bahan2 B selamat 3-4 minit.
2. Masukkan bahan2 A, pukul hingga sebati (tak yah la beriya2 sangat, janji ianya sebati), masukkan susu dan pukul sedikit lagi.
3. Masukkan grated carrots dan almond, gaul sebati dengan spatula.
4. Bahagikan sama rata ke dalam muffin tin (saya dapat dalam 10 biji cupcakes)
5. Bakar selama 20 minit. (bergantung kepada oven masing2)...gunakan lah cake tester untuk tengok dah masak atau belum.
6. Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk seketika kemudian gunakan lah creativity anda untuk menghiasnya. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment