Wednesday, February 20, 2013

Carrot Almond Cup Cakes

Hari ni masih lagi tak boleh bekerja sebab kepala berat, flu masih ada dan selsema macam apaaaaa saja.  Tension tul...tapi kena juga lawan kalau tak badan jadi lemah.  Jadi, experiment hari ni adalah carrot almond cup cakes.  Sebenarnya dah berapa hari mencari recipe carrot cake yang pernah dibuat 3 tahun lepas tapi tak jumpa2.  Tekak pula menggelitik nak makan carrot cake...so saya ambil keputusan nak buat recipe campak2 jer.  Alhamdulillah menjadi, maka boleh la saya share dengan kawan2.

Carrot cake selalu dipadankan dengan walnut for the crunch, but because walnut is rather expensive and I'm not really in the mood and in good health to go out, I deciced to use almond slivers instead.   Please don't forget to toast/roast the almond slivers and chop before using them.

Here's my humble "campak2" recipe for the cake:


Carrot Almond Cup Cake


Decorate ikut creativity masing2. Saya guna cream cheese frosting dan tabur grated carrot 

Sesuai untuk minum petang atau bila2 terasa nak makan carrot cake

ini rupa di dalam nya...



Bahan2nya:

Bahan A  (mix all)

125g     tepung gandum (sift 2x)
1/2 tsp  baking powder
1/4 tsp  baking soda
1/4 tsp  nutmeg powder (actually, slightly less than 1/4 tsp)

Bahan B
125g     butter (room temperature)
100g     brown sugar (white granulated sugar, if you prefer)
2           eggs (room temperature)

Bahan2 lain
50 ml    milk
80g       grated carrot (squeeze half the juice out) kalau suka carrot, maybe 100g tu masih okay
50g       chopped roasted almond

Cara2 membuatnya:
Sebelum apa2, sila lah preheat oven to 180C dan spray muffin tin dengan vegetable spray or sapu je dengan butter kalau guna non-stick muffin tin.

1.     Pukul bahan2 B selamat 3-4 minit.
2.     Masukkan bahan2 A, pukul hingga sebati (tak yah la beriya2 sangat, janji ianya sebati), masukkan susu dan pukul sedikit lagi.
3.     Masukkan grated carrots dan almond, gaul sebati dengan spatula.
4.     Bahagikan sama rata ke dalam muffin tin (saya dapat dalam 10 biji cupcakes)
5.     Bakar selama 20 minit. (bergantung kepada oven masing2)...gunakan lah cake tester untuk tengok dah masak atau belum.
6.     Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk seketika kemudian gunakan lah creativity anda untuk menghiasnya.  Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment